Vanilice är Serbiens mest kända småkaka.
Dem har även blivit utsedda till " Best holiday cookie in the world" (av - food 52) 
 
Dem har bakats  i generationer och till alla högtidsdagar.
Traditionellt fyller man dem med aprikos marmelad, men även nypon. 
 
Vanilice är godast ju längre dem får stå.
En perfekt småkaka att göra 1 - 2 dagar innan servering så den får vila. 
Mör och god. 
 
 
Det viktigaste när man bakar vanilice är tiden i ugnen.
Dem ska inte ta färg färg på ytan, dem ska vara sådär ljusa så att dem nästan ser ogräddade ut. 
 
Det finns många recept på dessa små godingarna. 
Dem  "riktiga" bakas med grisfett istället för margarin/smör. 
Men det har jag inte tillgång till, och eftersom jag inte använder margarin i mat/bak så kör jag mina vanilice på smör så klart. 
 
Det finns vanilice med malda valnötter. Ljuvliga !! 👌
Vill du prova den varianten är det bara till att byta ut 100 g mjöl mot 100g malda valnötter i receptet. 
 
Själv föredrar jag vanilice med valnötter.
 
Jag har fyllt mina med olika marmelader och Nutella då det föredras här hemma. 
 
Fyll helt enkelt med dem smakerna som faller dig själv i tycke.
 
 
 
Till degen- recept:
 Ca 40 färdiga kakor.
 
1 helt ägg 
1 äggula 
75 g socker - (ca 3/4 :ar av 1 dl) 
3 tsk vaniljsocker
2 tsk pakpulver
250 g smör - rumstempererat 
Saften från en 1/2 citron
500 g mjöl
 
Till fyllning och garnering:
 
Aprikos, nypon, marmelad, nutella etc.
 
Florsocker.
 
 
Gör så här. 
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Rör ihop mjöl + bakpulver.
Vispa upp ägg och socker så att det blir fluffigt. 
Tillsätt vaniljsocker, rumstempererat smör, citronsaft och vispa till en jämn smet.
Tillsätt hälften av mjölet och vispa ihop.
 
Strö ut resterande mjöl på bakbordet och därefter lägger du smeten på mjölet och arbetar/knådar upp en deg.
 
Kavla ut degen så att den är ca 1 cm tjock. 
 
Stansa ut små rundlar, hjärtan, halvmånar etc, med hjälp av utstickare eller snapsglas.
( rundlar i storlek som mindre snapsglas) 
Vanligast gör man dessa kakor runda.
 
 
 
 
Doppa snapsglaset/utstickaren  i lite mjöl innan du stansar ut bitar, det blir lättare att arbeta då. 
 
Lägg degbitarna på en plåt med bakplåtspapper.
 
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.  Obs ! Dem ska inte ta färg på ytan. 
 
Låt kakorna halv svalna. 
Ta fram två kakor.
 
Lägg på en klick marmelad/nutella på den ena lägg nästa kaka som lock. 
 
Rulla kakan i florsocker. 
Lättast är det att rulla sidorna först, så att marmeladen täcks och sen vända och rulla ytorna. 
 
Förvara i en tätslutande burk. 
 
Smaklig spis :)